Wednesday, June 1, 2011

VINO I ZDRAVLJE: Vino - kada se smije, a kada ne smije piti


Konzumirano u malim količinama vino izaziva osjećaj veselja. Stanice ?ivčanog sustava su podra?ene ght postoji osjećaj sigurnosti i jačine, dok ze refleksi lagano smanjuju. Nastavite li piti, nakon prve ugodne faze slijedi depresivna faza, koja je ponekad popraćena neprisebno?ću. Konzumira li ze u malim količinama, vino ima pozitivno djelovanje: podi?e razinu dobrog kolesterola u krvi. Alkohol potiče stvaranje enzima čije djelovanje dovodi do povećanja kolesterola Hdl (kolesterol visoke gustoće), koji nije ?tetan za organizam. Napokon, vino potiče probavu, jer njegova kiselost omogućuje najveću probavljivost bjelančevina (mesa, sireva, jaja).





Kiselina koju sadr?i vino slična je onoj koja se nalazi u ?elučanom soku, te vino predstavlja lako piće koje poma?at the probavu bjelančevina. U umjerenim količinama pojačava apetit, izlučivanje ?uči i čak mokraće (bijelo vino), međutim vino je alkoholno piće pennsylvania dovodi do nastajanja svih lo?ih pojava koje prate alkoholizam.



Iako su preporučljive količine vina vrlo različite we zavise od individualnih mogućnosti, ipak se svi sla?u fordi dozvoljena dnevna količina alkohola ne smije biti veća od 10-30% od kalorijske vrijednosti dnevnog obroka, ?to značwe oko litru vina 11 vol % i to ukoliko se hranom dnevno unosi 3.000 kalorija. Vino (crno ili bijelo) ne smije se piti ni kod jednog oboljenja jetre, a potpuno potpuno je zabranjeno u slučajevima kroničnog zapaljenja jetre (hepatitisa, stanja koje prethodi cirozi). Za jetru je crno vino ?tetnije od bijelog.





Zbog toga ?to nadra?uje ?ivčani sustav i izaziva nesanicu, vino (bijelo naročito) je ?tetno u najvećem broju ?ivčanih oboljenja.



Medicinsko vino ili oenoli su zasnovani na sposobnosti vina da rastvara sastojke raznih ljekovitih tvari. U ovom slučaju vino predstavlja tvar koja prima lijek fordi bi se ovaj lak?e unesao u organizam. U tu svrhu ze upotrebljavaju razna vina s različitim sadr?ajem alkohola. Postoje obična vina koja sadr?e samo jedan ljekoviti sastojak i slo?ena vina s većim brojem ovih sastojaka.



Ona ze spravljaju dugim potapanjem a zatim filtriranjem, a čuvaju se i odr?avaju svje?a u bocama koje su do vrha napunjene i dobro začepljene. Uporaba ovih vina je bila nekada znatno veća, ali danas i?čezava. Osim toga, po međunarodnoj konvenciji (Brisel,1925.g.), lijekovi jakog djelovanja ne smiju ze koristiti u obliku "vina"zbog toga ?to bolesnik mo?at the steći naviku - ovisnost -- pa postupno povećava njegovo uzimanje. Kao medicinska vina spomenimo neka oficijelna vina i to kina-vino, vino od lincure s gro?đem we druga.



izvor: vinogradarstvo . com



Article Source: articlemotron . com


No comments:

Post a Comment